VÄXJÖ

Ansvariga informerades aldrig om försvunnen man

Det privata vårdföretaget Attendo Care, som bland annat driver Tellusvägens äldreboende i Växjö, informerade aldrig de högst ansvariga på Växjö kommun om att en man var försvunnen från boendet.

Den tillförordnade omsorgschefen Jörgen Gertsson fick kännedom om händelsen via media 15 timmar efter försvinnandet, och sedan tog det till morgonen efter innan han själv fick kontakt med ansvariga på äldreboendet.

- Det här är självklart allvarligt och vi måste nu diskutera det med vårdföretaget, säger Jörgen Gertsson.

Det var vid halv åttatiden i onsdags morse som en 71-årig man försvann från Tellusvägens äldreboende i Växjö. Polisen larmades strax därefter och sökandet efter mannen drog igång.

Men varken den tillförordnade omsorgschefen Jörgen Gertsson eller den medicinskt ansvarige sjuksköterskan i kommunen fick veta att mannen var försvunnen. Och Jörgen Gertsson säger att det här klart strider mot det avtal som kommunen har med det privata vårdföretaget.

- Verksamheten och ansvarig måste ju veta om vad som händer, även om jag inte kan göra något handgripligen själv, så måste jag ju veta för att kunna svara på frågor när det gäller den kommunala insatsstyrkan eller annat som sätts in, säger han.

Jörgen Gertsson har i nuläget inget att invända mot vårdföretagets hantering av själva försvinnandet, däremot är han kritisk mot att han som högst ansvarig inget fick veta.

Och Mikael Persson, som är tillförordnad informationschef på Attendo Care håller med om att det var en stor miss från företagets sida.

- Jag beklagar detta mycket djupt. Det här strider både mot vår policy och mot det avtal vi har med kommunen. Jag kan bara förklara det med den mänskliga faktorn, säger han.

Vad kommer ni från Attendo Care att göra nu?

- Vi kommer naturligtvis att göra en noggrann utredning kring vad som har hänt, vi träffar också anhöriga till mannen som försvann. Därutöver ska vi träffa representanter från kommunen för att gå igenom vad som har hänt och vad vi kan göra för att undvika sådant här i framtiden.

Den 71-årige mannen hittades välbehållen under torsdagsförmiddagen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista