Kronoberg

Kronobergarna ratar kollektivtrafik

Kronobergarna väljer fortfarande att ta bilen istället för att cykla eller åka kollektivt.

Trots höga bensinpriser och utbredda miljödiskussioner tar fortfarande dom flesta kronobergarna bilen istället för bussen. 80 000 som skulle kunnat cykla eller ta bussen utan större tidsförlust tar ändå bilen. Det framgår av en undersökning Sifo gjort på uppdrag av Folksam.

- Jag väljer bil, visst skulle jag kunna ta bussen, men det är inte lika smidigt och då måste man passa tider och sådant, säger Björn Dahlin.
Och Björn Dahlin är inte ensam, undersökningen visar att 130 000 kronobergare, det vill säga 95 procent väljer bilen. 80 000 som lika gärna kunnat cykla eller åka buss, kör ändå bil mest.
- 95 procent låter väldigt mycket, men bilen har en stark ställning och det kommer den fortsätta ha i överskådlig tid med den strukturen vi har. Sedan skulle vi kunna göra mer, framförallt i de stora stråken och i Växjö, säger Clas Carlsson som är planeringschef på Länstrafiken Kronoberg.
Men han kan ändå se två orsaker till att just kronobergarna åker så lite buss.
- Vi har i jämförelse ett mycket spritt boende i Kronobergs län, det andra är att vi lägger ganska lite skattepengar på kollektivtrafiken.
200 personer från 18 och uppåt har tillfrågats av SIFO som gjort undersökningen. När Sveriges Radio Kronoberg frågade runt på stán i Växjö svarade tio av femton att de alltid eller oftast tar bilen. Och enligt SIFOs undersökning väljer kronobergarna bilen och inte bussen, framförallt på grund av alltför mycket bagage. Länsborna tycker också att cykeln eller bussen är mindre bekvämt och vill helst komma från dörr till dörr. Hans Österman från Växjö åker dagligen bil till jobbet i Lenhovda.
- Om jag skulle ta bussen skulle det ta väldigt mycket mer tid, då skulle jag vara alldeles för mycket hemifrån, nu tar det en halvtimme för mig att komma fram och tillbaka till jobbet från dörr till dörr, säger Hans Österman.
- Jag har solat på lasarettet och då har jag åkt buss, men annars blir det bilen för det mesta. På sistone har vi överhuvudtaget inte åkt buss, säger Gunnel Lind som bor på Öjaby i Växjö.
 

  1. Karolina Lek
    karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista