VÄXJÖ

Larm om dålig arbetsmiljön på privat äldreboende i Växjö

Fackförbundet Kommunal granskar nu arbetsmiljön på Tellusvägens äldreboende i Växjö.
Boendet drivs av det privata företaget Attendo Care som blev uppmärksammat i förra veckan då en äldre man försvann från hemmet.

Kommunal gör granskningen efter det att medlemmar hört av sig om arbetsmiljön på Tellusvägens äldreboende i Växjö. 
- Vi granskar arbetsmiljön för att personalen inte orkar med arbetet. Det är ett tufft arbete, och det måste man ju syna, varför det är så tufft. Arbetet är tuffare än vad ett omsorgsarbete är inom kommunen, säger Nina Emanuelsson, regionalt skyddsombud på Kommunal Kronoberg.
Det privata företaget Attendo Care driver Tellusvägens äldreboende i Växjö sedan januari i år. Företaget finns idag på ett 70 orter i landet och expanderar kraftigt i bland annat  Stockholm.
Attendo Care har genom åren blivit uppmärksammat för flera allvarliga fall av vanvård. I Uppsala låg en äldre man döende  i sin egen avföring så länge att den torkade fast. På ett äldreboende i Lidingö fick en gammal man inte ett sår omlagt på tolv dagar - efter det valde Lidingö kommun att själva driva äldreboendet.
Attendo Care har på flera håll kritiserats för att ha för lite personal. Kommunal Kronoberg har fått indikationer på att så även är fallet på Tellusvägens äldreboende.
- Det har jag fått från medlemmar som jobbar där och medlemmar som har slutat. Om det visar sig vara för lite personal kan vi bli tvungna att blanda in arbetsmiljöverket, men förhoppningsvis kommer vi fram till en lösning tillsammans med företaget, säger hon.
Kommunal har fått uppgift om att ensamarbete förekommer på nätter, kvällar och helger och detta kommer fackförbundet se närmare på i sin granskning. Och även om Nina Emanuelsson inte tror att problemen i Växjö är lika allvarliga som på många andra håll i landet säger hon att Kommunal ser allvarligt på situationen.
- Jag förstår att det är orolig för personalen där ändå.
Mikael Persson informationschef på Attendo Care säger att man kommer samarbeta med kommunal eftersom det, enligt honom, inte blir någon bra vård och omsorg utan en bra arbetsmiljö.

Anna-Lena Norberg
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista