LÄNET

Höjda matpriser tär på kommunernas ekonomi

De höjda mat- och bränslepriserna börjar nu märkas inom kommunerna.
Inom omsorgsförvaltningen i Växjö kommun till exempel köptes det livsmedel för 10,5 miljon kronor under det första halvåret i år, och det är 1 miljon mer än under det första halvåret 2007.
- Vi märker de ökande priserna rätt rejält, säger Jörgen Gertsson som är distriktschef inom omsorgen i Växjö.

Sedan november 2005 har priset på de råvaror som Växjö kommun köper ökat med mer än 13 procent. Och den allra största delen av prisökningen har skett under det senaste halvåret, enligt Jörgen Gertsson.
Men det är inte bara maten som blivit dyrare, även bränslepriset har gått upp rejält och också det slår mot ekonomin inom omsorgen som kör över 200 000 mil om året inom bland annat hemsjukvården.
- Vi följer prisutvecklingen månad för månad och det är något som vi också redovisar i våra rapporter till politikerna, säger Jörgen Gertsson.
Även skolan har fått ökade kostnader för maten och enligt kostchefen i Växjö Lena Åberg ska de ökande matpriserna diskuteras till hösten.
- Om vi ska behålla den kvalitet vi har i dag måste vi antingen få mer pengar eller dra över budget, säger hon.
Inom omsorgen är det enligt Jörgen Gertsson ännu inte aktuellt att gå till politikerna och be om mer pengar, men fortsätter kostnadsökningarna så måste det till mer pengar för att få det att gå ihop, säger han. Och i slutändan kan det bli de gamla som får betala.
-  Det här är ju något som påverkar oss alla i samhället och det är ju något som slår igenom även för våra pensionärer.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista