Kronoberg

Fler viltolyckor än vanligt

Det är fler och fler kronobergare som krockar med vilda djur. Under det första halvåret i år ökade antalet viltolyckor i Kronoberg med 25 procent jämfört med det första halvåret 2007.

Och störst är ökningen när det gäller vildsvin. Från januari till juni i år rapporterades 130 olyckor med vildsvin i Kronoberg och det kan jämföras med 65 stycken under motsvarande period förra året. Det är alltså en ökning med 100 procent på ett år. 

Störst risk att krocka med ett vildsvin är det i Växjö kommun där nära hälften, eller 51, av olyckorna hittills i år har inträffat, och det är vissa vägar som utmärker sig, enligt Tore Johansson, inspektör på Kronobergspolisen.

- Det är 23:an från Växjö ner mot Huseby och Gottåsa och 27:an från Växjö mot Tingsryd.

Det har även skett olyckor med dovhjort och kronhjort i Kronoberg, och i juni kördes ett lodjur ihjäl vid Vägla mellan Markaryd och Älmhult.

Och förutom vildsvinsolyckorna är det framförallt olyckorna med rådjur som ökar, från 592 under det första halvåret 2007 till 718 under motsvarande period i år. Och det tror Tore Johansson har sin naturliga förklaring.

- Vi börjar nog märka av den så kallade Gudruneffekten. På hyggena har det börjat grönska och då blir det mat. Jag tror att vi börjar få en ökad stam av de här klövdjuren, säger han.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista