Kronoberg

Tågluffning populärt på semestern

Tågluff blir nu allt populärare, under det första halvåret har antalet personer som köpt det så kallade interrailkortet dubblerats från förra året och redan nu har det sålts 1000 fler kort än hela 2007.

- Det är mycket att se på korta avstånd och tåg känns som det bästa sättet att resa. Man träffar mycket människor och även transporterna mellan resmålen är lika kul som när man väl är framme, säger Anton Axelsson från Växjö som tågluffade i bland annat Ungern, Kroatien och Slovakien i juni.

Och han är en av de 13 000 som fram till och med juni i år köpt ett så kallat interrailpass som garanterar resenären fritt resande på dom flesta tåg i Europa. Förra året under motsvarande period såldes bara hälften så många, men redan då hade ökningen påbörjats efter en längre tids nedgång.

- Att det är många som vill prova på att åka interrail är helt uppenbart och det är jättekul. Ökningen beror nog mycket på att kortet gjordes om förra året, säger Ann-Sofie Bäck, som är pressansvarig på SJ.

Förändringen i interrailkortet innebär bland annat att resenären nu inte betalar för varje dag hon eller han är iväg utan bara för de dagar de faktiskt reser. Och det är inte bara ungdomar som köper korten längre då  54 procent av tågluffarna är vuxna.

Ulla Tchannen som jobbar på SJ:s resebutik i Växjö har tydligt märkt av kronobergarnas ökande intresse för att tågluffa.
- Ja, det har vi gjort, vi säljer betydligt mer och det gjorde vi även förra året. Och det är både yngre och äldre som åker.

Tågluffaren Anton Axelsson tycker att det bästa var att han lärde sig så mycket om Östeuropa när han reste runt där och han har nu mycket svårt att hitta några som helst nackdelar med sitt resval.

- Rent spontant kan jag inte komma på några nackdelar, det är en extrem frihet med tågluff, man behöver inte ha någon resplan och utan kan bara gå till en station och se vad det finns för möjligheter att åka vidare någon annanstans.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista