Växjö

Felaktiga uppgifter drabbar vårdpersonal

Det privata vårdbolaget Partnerskap för Vård, som tecknat kontrakt med Växjö kommun, har upprepade gånger skrivit felaktiga anställningsavtal.

Enligt fackförbundet Kommunal handlar det minst om ett tiotal avtal. Det ställer till problem för de anställda.

- Problemet för dem är ju att de får svårt att få a-kassa. Man har inget bevis för att man har rätten att stämpla, säger Gullvi Strååt som är ordförande i Kommunals sektion 16 i Växjö.

- Det är inte bra.

I drygt ett år har omsorgstagare inom Växjö kommun kunnat välja det privata vårdbolaget Partnerskap för Vård som ett alternativ till den kommunala hemtjänsten.

Företaget har sammanlagt ett par hundra anställda, drygt ett 20-tal av dem jobbar i Växjö.

Enligt Gullvi Strååt har samtliga anställningsavtal som kommunal tagit del av innehålligt felaktigheter. Det gäller framför allt datum för anställningen och hur många procent som de anställda jobbar. 

Enligt kommunals bedömning är det brist på kompetens, snarare än medvetna felaktigheter, som är förklaringen.
- Jag tror att det är en brist på kompetens hos ledningen här i stan, säger Gullvi Strååt.

Partnerskaps vd, Staffan Berglund, säger till Sveriges Radio Kronoberg att han känner till att det i en handfull fall har förekommit felaktigheter i anställningsavtalen men att det enligt honom inte är så många som ett tiotal.

- Men det är ändå oacceptabelt och ska korrigeras omgående, säger han efter att ha haft kontakt med lokala chefer inom företaget i Växjö.

Från Kommunals sida förbereder man nu en närmare granskning till hösten av Partnerskap för Vård.

Men det gäller även ett tiotal andra privata vårdbolag som etablerat sig i Kronoberg, bland dem Attendo Care som Sveriges Radio Kronoberg tidigare rapporterat om.
- Det är just för att vi vill trygga medlemmarnas anställningar, att man har rätt avtal, att man har rätt lön och rätt arbetsförhållanden, säger Gullvi Strååt.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista