Växjö

Partnerskap för Vård - var god dröj

Undersköterskan Katja Liimatainen i Norrhult har tvingats vänta i tre månader på att få ut sitt arbetsgivarintyg från det privata vårdbolaget, Partnerskap för Vård, som etablerat sig i Växjö.

Det har inneburit problem för henne när a-kassan krävt in dom här uppgifterna.

- Jag tycker att lite bättre ordning på sina saker måste man ha. Det tycker jag om man ska ha ett företag, säger hon.

Katja Liimatainen slutade sin visstidsanställning på det privatägda vårdbolaget Partnerskap för Vård runt påskhelgen i år. Sedan dess har hon väntat på att få sitt arbetsgivarintyg.

Det är ett viktigt dokument och en förutsättning för att kontakterna med a-kassan ska fungera.

- De måste ju veta vad man gjort, hur många timmar man har jobbat. Det har inneburit att jag inte fått förnyade dagar. Jag hoppas att det ordnar upp sig.

Först efter påstötningar från fackligt håll kom till slut arbetsgivarintyget - efter tre månader och med fel uppgifter om tiderna som Katja Liimatainen arbetat på företaget.

- De får ju skicka ett nytt till mig. Det hoppas jag att de gör ganska snart, säger hon.

Rutinerna har inte fungerat, medger Partnerskaps vd, Staffan Berglund. Det ska inte ta flera månader att få ett arbetsgivarintyg, säger han.

- Vi ska förbättra våra rutiner och ingen ska behöva vänta mer än en vecka framgent. Jag beklagar att Katja behövt vänta.

Det här är bara en del av de problem som företaget kritiseras för.  Även anställningsavtal med felaktiga uppgifter har upptäckts av fackförbundet Kommunal, som Sveriges Radio Kronoberg tidigare rapporterat om. Det är också något som komplicerat de anställdas kontakter med a-kassan.

- Så länge ledningen är kvar skulle jag inte rekommendera någon att jobba där, säger Katja Liimatainen.

Men vd Staffan Berglund säger sig ha fortsatt fullt förtroende för sina chefer i Växjö. Den förklaring som han ger är att Partnerskap för Vård fortfarande är i inne i ett uppbyggnadsskede och att det är den mänskliga faktorn som spelat in.

- Självklart ska vi korrigera och åtgärda bristerna som vi haft i vår uppbyggnadsfas, säger Staffan Berglund.

Lennart Erntsson
lennart. erntssson.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista