Höjt pris på griskött - men bönderna vill ha mer

Slakterierna har höjt priset på slaktade grisar med drygt 1 krona kilot sedan i april, nu senast i måndags höjdes avräkningspriset med cirka 30 öre. Det innebär att grisproducenterna i dag får cirka 15,30 för varje kilo griskött de säljer.

- Det är mycket positivt, och vi behöver det efter det här året som har varit, säger grisproducenten Joakim Granefelt i Hult utanför Hjortsberga i Alvesta kommun.

Det senaste året har varit tufft för många grisproducenter, de höga spannmålspriserna har ätit upp stora delar av överskottet och slaktgrispriset i Sverige har legat lågt jämfört med övriga Europa.

Men nu börjar det ljusna något, för sedan i april har slakterierna höjt priset till grisproducenterna med drygt 1 krona kilot. Det är den ökade efterfrågan i Europa som ligger bakom höjningen.

Joakim Granefelt har 3 000 grisar, och när han och hans bror tog över gården 1987 fick de 16 kronor kilot för grisköttet de sålde - i dag får de 15,30.

Den senaste tidens höjningar är mycket bra, men räcker inte, säger Joakim Granefelt.

- För att få en överlevnad och en framtidstro inom grisnäringen behövs det åtminstone en krona till, säger han.

Från slakterijätten Scan säger man i dag att priset troligtvis kommer att höjas ännu mer senare i höst. Men det är många grisproducenter som redan hunnit lägga av.

I Alvesta kommun finns två grisproducenter i dag, men en av dem har bestämt sig för att sluta, så kvar bli bara Joakim Granefelt och hans bror.

- Jag tycker det är väldigt tråkigt, det handlar ju om ett utbyte av kunskap och information, och vi blir väldigt ensamma här nu, säger han.

Men själv har han inga planer på att lägga ner grisproduktionen.

- Denna generationen ska hålla ut, sedan får vi ju se om nästa generation är lika intresserad och envis.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista