LÄNET

Arbetsmiljön för unga sommarjobbare granskas

Arbetsmiljöverket satsar stort i sommar för att granska säkerheten för unga sommarjobbare.
Sammanlagt 700 arbetsplatser ska besökas i hela Sverige - i Småland och Blekinge har man gjort ett 40-tal inspektioner hittills.
Och arbetsmiljöinspektör Maria Funcke på Växjödistriktet tycker att det ser rätt bra ut hittills. Inga allvarliga brister har upptäckts, säger hon:
- Egentligen stöter vi inte på så mycket fel. Jag drar slutsatsen att de är ganska bra på att ta hand om de unga.

Arbetsmiljöverket har besökt jourbutiker, restauranger, campingplatser, äldreboenden och många andra typer av arbetsplatser där ungdomar sommarjobbar. Många av besöken har varit oanmälda.
Ett 40- tal besök har inspektörerna hunnit med hittills ytterligare 30 företag kan räkna med inspektioner.
Anledningen är att det förekommer många olyckor på somrarna där ungdomar är inblandade:
- Inom restaurangbranschen och byggarbetsplatser händer det olyckor, så visst behövs det inspektioner. Det var 1200 olyckor förra året, 1200 för mycket, säger Maria Funcke.
Ungefär en fjärdedel av alla företag i Småland och Blekinge som fått besök i sommar av Arbetsmiljöverket har också fått bakläxa, men det är inga allvarliga brister, enligt Maria Funcke. Det kan röra sig om ensamarbete och att ungdomarna gör saker de egentligen inte ska göra. Det finns även brister i hur ungdomarna ska använda kemikalier.
Olyckan i Sävsjöström nyligen när en 15-årig flicka avled efter att ha ramlat genom en lucka i taket och störtat rakt ner på ett betonggolv, har gjort arbetsgivarna mer medvetna om riskerna, säger Maria Funcke:
- Det är många arbetsgivare som har ringt och frågat hur de ska göra med sysselsättning av unga.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista