MARKARYD

Markaryd tvekar om vindkraft

Allt fler företag visar intresse för att bygga vindkraftverk i Markaryds kommun. Ett av dem vill bygga uppemot 40 verk i kommunen, men kommunalrådet Bengt Germundsson är inte helt positiv.

- Det finns ju två sidor av det här myntet, positivt när det gäller miljön, men negativt när det blir ett intrång för närboende i områdena. Jag är lite kluven inför mängden vindkraft som företagen vill bygga här.

Det företag som vill satsa allra mest på vindkraftsbygge i just Markaryd är Arise Windpower och de vill sätta upp 30-40 stycken där. Men Markaryd kommer inte att ge bygglov hur som helst utan kräver först en detaljplan av företagen som sedan ska utredas i samspråk med bland annat boende i de aktuella områdena.

Uppvidinge däremot satsar stort på att bygga ut vindkraften och vill bli Sveriges vindkraftstätaste kommun. Men det lockar alltså inte Markaryd.

- Nej, vi har ju ett annat intresse också och det är fritidshusägandet. Vi har högst andel i Sverige av utländska fritidshusägare och det är också ett sätt att lansera sig, som en attraktiv och turistvänlig kommun. Och det här är intressen som till viss del kan stå emot varandra, säger Bengt Germundsson.

Som Sveriges Radio Kronoberg tidigare rapporterat är Energimyndighetens mål att 30 terawattimmar el ska produceras av vindkraft inom 12 år, vilket i princip betyder att ett vindkraftverk måste byggas varje dag i Sverige. Men Bengt Germundsson är inte orolig för att den pressen ska leda till att beslut om vindkraft tas alldeles för fort i Markaryd.

- Nej, inte eftersom vi valt den här modellen, andra kommuner ger bygglov rakt av men vi är mer försiktiga, därför tror jag inte det finns någon risk för att det går alltför snabbt.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista