Småland

Att döma populärt bland invandrare

Intresset för att bli fotbollsdomare ser ut att vara extra stort just nu hos unga män med invandrarbakgrund. Framför allt unga killar från före detta Jugoslavien.

Just nu pågår två domarkurser i Kalmar i samband med Kalmar Nyckel Cup. Av 35 deltagare har 19 namn som klingar jugoslaviskt.

Irman Smajic som kommer från Bosnien, men som numera bor i Västervik säger att fotbollsintresset i till exempel Bosnien är väldigt stort. Han menar dessutom man lätt lockas av de kompisar som är fotbollsdomare.

Magnus Appelberg som är domarkonsulent vid Smålands fotbollsförbund har noterat invandrarbakgrunden hos två av tre deltagare vid helgens kurser i Kalmar.

- Många av de här invandrarkillarna, invandrade till Sverige i början av 2000-talet och har nu acklimatiserat sig och börjar ta plats som alla andra här i samhället. De har samma intresse som vi har här i Sverige och då blir det ju fler fotbollsdomare som är invandrare, säger Magnus Appelberg.

Erika Norberg
erika.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista