KRONOBERG

Internetbedrägerier ett samhällsproblem

Bedrägerierna via internet blir bara fler och fler. Bara i Kronoberg har antalet internetbrott ökat med 100 procent på ett år.

- Detta har blivit ett samhällsproblem och något måste göras, säger Hans Emanuelsson, förundersökningsledare för bedrägeribrott på polisen i Kronoberg.

Just nu ligger mellan 400 och 500 anmälda internet-bedrägeribrott på Kronobergspolisens bord. De blir bara fler och fler och nu måste samhället reagera, säger Hans Emanuelsson.

- Det måste ske något mellan banker, polis och eventuellt också bli en ny lagstiftning, den vi har är för gammal, säger han.

Det är på sajter som exempelvis Tradera och Blocket som de flesta blir lurade. Ett färskt exempel som polisen nu utreder är en känd missbrukare som lade ut en dyr och fin kamera på Blocket. Inom en timme hade fem personer ”köpt” kameran och betalat in förskott på sammanlagt 12 000 kronor. Någon kamera fanns inte.

Och Hans Emanuelsson ser ett mönster - kriminella använder nätet för att enkelt och snabbt sätt att få in pengar.

- Det är mycket lättare än att gå ut och stjäla eller göra inbrott, jag tror att det är många av de kriminella som kommit underfund med detta.

Men det är till stor del konsumenternas eget fel att de blir lurade, säger Hans Emanuelsson som uppmanar människor att inte handla på internet om de inte känner till företaget.

- Människan är sniken innerst inne och då tror man att man kan göra en bra affär, och så går man på de här sakerna.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista