TINGSRYD

Full rulle på Tingsryds marknad

I dag måndag börjar Tingsryds Marknad.
I två dagar ställer 350 knallar upp sina stånd på gator och torg. Tingsryds AIF, står som arrangör för evenemanget som erbjuder besökarna allt från kläder, skokräm och kökspryttlar till karusellfärder och hemlagade karameller.

- Det jag förväntar mig av Tingsryds marknad är att den ska vara lika bra i år som den har varit de senaste fjorton åren jag har varit här.
Det säger karamellförsäljaren Yvonne medan whiskeynougaten, hennes specialitet, går åt oavsett hur mycket solen gassar. Hon menar att högsommarhettan inte spelar någon som helst roll för den som säljer godis medan strumphandlaren Daniel Friberg en bit bort är mera bekymrad. Nitton grader och grå moln vore bättre för affärerna, tycker han.
Och Bruno Sandberg från Tingsryds AIF tror att det är först när värmen lägger sig framemot kvällen som den riktigt stora mängden besökare kommer att strosa runt på marknadsområdet. Där är centrumgatorna fyllda av så många stånd att de skulle räcka till en femkilometers rad om allihop stod bredvid varann.
Trehundrafemtio knallar är här och Bruno Sandberg menar att det helst inte ska vara fler för om marknaden växer sig större kommer förutsättningarna bli sämre och kvaliteten så småningom därefter.
- Vi har detta som en traditionell krämarmarknad, förklarar han. Här ska knallarna tycka att de säljer mycket och bra och vi vill ha det ungefär som vi brukar. Vi tycker att det är det optimala här i Tingsryd.
Marknaden, med det förväntade besöksantalet 30 000-40 000, tillhör de största i sydöstra Sverige och är positiv för hela kommunen. Dessutom innebär folkfesten mycket för TAIF som står som evenemangets ideella arrangör sedan tjugosju år tillbaka och drar in uppemot ett par-trehundratusen på de här dagarna.
När Birgit Josefsson från Värnamo tänker efter vad som är speciellt med just Tingsryd marknad säger hon att den väl är som marknader är mest.
- Men det finns ju olika marknader. En del är ingenting att ha för det är så mycket krimskrams. Men här är ju lite av varje.
Filip Pihl från Ljungskile och hans storebror har nyss kommit marknad men konstaterar redan med en snabb blick att stället verkar bra, för här finns godis och de tycker att det mest är det som spelar roll.

Linda Roslund
linda.roslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista