Ponnyinvation i Växjö

Ponniacup drog igång under tisdagen och I11:s gamla övningsområde i Växjö har fyllts av ponnyer, ridungdom och hästtransporterande föräldrar.

För en del är det första gången de kör en hästtransport längs vägarna. Och på Ponniacup får man vara ovan. När evenemanget skapades för fyra år sedan var det just för att Smålands Ridsportdistrikt såg att nyblivna hästfamiljer behövde hjälp för att få en dos häst- och tävlingsvett, berättar Marie Holmqvist som är tävlingsledare.

- Det här med tävlingsmomentet det kan ju vara en väldigt stressad situation för en familj som inte är så van vid häst. Och någon gång måste ju vara första gången. Man ska köra släp själv, man ska vara på en tävlingsplats, man ska kanske hantera ett nervöst och stressat barn samtidigt som man ska leda en ponny - och man kanske inte har hästvana innan.

På Ponniacup får barn och föräldrar göra alla momenten under lugna former, utan tidspress och med hundratalet vana funktionärer omkring sig. Så förbereds hela familjen för en eventuell fortsatt tävlingskarriär sedan under vinterhalvåret.

180 barn och ungdomar upp till arton år, och de flesta kring elva, tolv, är i Växjö för att tävla om dagarna och gå på utbildande seminarier på kvällarna.

Förut saknades ett sådant pedagogiskt genomtänkt steg mellan de små klubbtävlingarna och de väldigt mycket större tävlingssammanhangen och ungdomarna måste göra debut på större arenor utan att först ha fått möjlighet att öva sig på att hantera tävlingssituationen.

Evelina Frizson, fjorton år och från Växjö, är på sin andra Ponniacup och gillar att vara med.

- Det är jättebra för säkerheten och det är en rolig kupp.

Kompisen Isabella Törmanen står bredvid och klappar på samma ponny och hon minns hur det var att tävla allra första gången.

- Jag var väldigt nervös men det var många som stöttade mig. Alla hejade på mig fastän det inte gick så jättebra.

I dag står de båda tjejerna i hagen med gula funktionärsvästar på sig. De ser fram mot morgondagen för då är det deras tur att tävla.

Linda Roslund
linda.roslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista