VÄXJÖ

Kvinna med djurförbud fick katter tillbaka

Polisen har tvingats lämna tillbaka 15 katter som omhändertagits hemma hos en kvinna som förbjudits att ha djur på grund av vanvård.

Anledningen är att tre privatpersoner hört av sig och hävdat att det är deras katter som omhändertagits.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern och bosatt på en ort norr om Växjö, är sedan början av juli förbjuden att ha djur över huvud taget.

Det är länsstyrelsen som tagit beslutet med motiveringen att hon inte klarar av att sköta om djur, framför allt inte renhållningen.

Trots förbudet hittades 15 katter hemma hos kvinnan för en månad sedan. De omhändertogs av polisen och sattes i karantän på djursjukhuset i Växjö.

Men de har nu fått lämnas tillbaka - tre andra personer har hävdat att det är deras och inte kvinnans katter som omhändertagits.

- Det är oansvarigt som djurägare att lämna sina djur till en människa som inte får ha djur, hon har ju djurförbud av en anledning, säger Anna Kanstrup som är djurinspektör på Växjö kommun.

Det finns misstankar om att de tre privatpersonerna agerar som kvinnans bulvaner, men det saknas bevis och därför har myndigheterna inte haft något annat val än att lämna tillbaks djuren.

Under hösten förra året omhändertogs ett stort antal katter hemma hos kvinnan - något som fick stor uppmärksamhet och som lett fram till djurförbudet. Förra månaden när 15 katter omhändertogs fattades också misstanke om att vissa av djuren ingick i den grupp som tidigare omhändertagits.

- Det är problematiskt om hon får hjälp av andra att få tillbaks djuren, jag har väl egentligen inga belägg för att hon får den hjälpen, förutom att vi hittat samma katter som innan, bland annat var en väldigt ovanlig katt med vid båda omhändertagandena.

Växjö kommun kontrollerar regelbundet att kvinnan inte har djur hemma hos sig.

- Om det blivit för ofta så visst hade det kunnat inkräktat på integriteten, men rent tidsmässigt är det svårt att bevaka en kvinna så ofta att det skulle bli det, men sedan är ju mitt huvudsyfte att se till så att djuren har det bra, avslutar djurinspektör Anna Kanstrup.

Kvinnan vill i nuläget inte ge några närmare kommentarer men anser sig orättvist behandlad och säger att hon aldrig gjort något djur illa.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista