Älmhult

Miljöaktivister tar på sig mordbrand

Den autonoma gruppen Jordens befrielsefront tar på sig ansvaret för att ha brännt ner en villa i Älmhult under förra veckan.

Gruppen har tidigare tagit på sig ansvaret för flera sabotageaktioner mot bland annat byggprojekt och en telemast i Älmhult. Och polisen tror att det rör sig om samma gärningsmän.

– Det är ju mycket som tyder på eftersom de tagit på sig det sista nu också då. Vi jobbar för fullt med att se om vi kan får fram vilka som ligger bakom den här sidan då, säger kriminalinspektör Peter Tagesson.

Det är på en hemsida på nätet som någon anonymt tar på sig ansvaret för branden i jordens befrielsefronts namn.
Det var natten mot fredagen förra veckan som en villa på Maskrosvägen i Älmhult brann upp. Polisen inledde en förundersökning om misstänkt mordbrand och man har säkrat visa spår som nu gått till analys på SKL. Sedan tidigare har Säpo informerats om sabotagen och Kronobergspolisen kommer nu att kontakta dem igen.   

– Vi kommer att ta en förnyad kontakt med dem och höra om de kan lyckas hjälpa oss med att hitta vilka som ligger bakom den här sidan, säger Peter Tagesson.

På Säpo vill man inte kommentera ärendet eftersom förundersökningen pågår. Pressekreteraren Maria Martinsson säger dock att politiskt motiverade sabotage faller inom Säpos område och att man håller sig informerad om ärendet.

Jordens befrielsefront är ett löst sammansatt nätverk som är spritt över hela världen. Vem som helst kan agera i organisationens namn, i den kommuniké som publiceras på en hemsida på nätet skriver gruppen att man har eldat upp villan i protest mot den ökade urbaniseringen i Älmhult.

Peter Tagesson tycker dock inte att det finns någon anledning till oro bland privatpersoner i Älmhult.

– Nej det tycker jag inte. Det är materiella ting som de gett sig på. Det är inte några personer, så det tycker jag inte.

Jens Pehrson
Jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista