LÄNET

Riksdagsledamot agerar mot internetbrott

Rikspolisstyrelsen måste agera så att polisen kan arbeta effektivare mot Internetbrott. Det säger den moderata riksdagsledamoten från länet Katarina Brännström efter Sveriges Radio Kronobergs rapportering de senaste dagarna om Internetbrott.

- Här behövs det betydligt fler instrument och att man hela tiden hänger med, för den här utvecklingen går ju rasande fort. Det här är ju en utveckling som vi bara har börjat på när det gäller Internet, säger Katarina Brännström.
Hos Kronobergspolisen ligger mängder av anmälningar om Internetbedrägerier och utredarna beskriver det som ett samhällsproblem.
Allt fler brott lämnar den verkliga världen och tar sig in på Internet, bland annat bedrägerier. Många människor lockas att förskottsbetala en vara som de hittat på någon av nätets annonssidor. Men trots att bland annat kronobergspolisen och Rikskriminalpolisen efterlyser en nationell samordning från Rikspolisstyrelsen, så säger tillförordnade rikspolischefen Seppo Wuori att man inte kommer att göra något innan riksdag eller regering begär det. Något som Katarina Brännström reagerar på.
- Det kan jag ju tycka är lite märkligt, att man behöver politiska beslut om hur polisen ska arbeta. Jag tycker väl att det är de som har kunskaperna och som kan se hur detta slår när man jämför brottsstatistiken. Men är det så att de inte gör det då blir det ju till slut en politisk fråga, säger Katarina Brännström.
Katarina Brännström är också ordförande i polisstyrelsen i Kronoberg och berättar att frågan inte har varit uppe på bordet i riksdagens justitieutskott, men hon kommer nu att agera i frågan. Efter sommaruppehållet kommer hon att ställa en fråga till justitieminister Beatrice Ask.
- I riksdagen efter sommaren. Och faktiskt fråga hur hon ser på polisens arbete när det gäller de här brotten, för att då får man åtminstone igång en diskussion i frågan och det kan nog krävas i bland för att polisen ska tänka till, säger Katarina Brännström

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista