UPPVIDINGE

50 ungrare behöver bostad i Norrhult/Klavreström

Uppvidinge kommun hjälper Norrhults Stålgjuteri att hitta bostäder till 50 ungrare som vill flytta till kommunen.
I ett gemensamt utskick vädjar företaget och kommunen till fastighetsägare i området att hyra ut sina hus.


 

Norrhults Stålgjuteri i Uppvidinge kommun har haft stort behov av ny arbetskraft och för att lösa det har de under våren anställt 20 ungrare. Nu vill de ta hit sina familjer, men det finns inga bostäder.
Så nu har Norrhults Stålgjuteri inlett ett samarbete med kommunen i ett försök att få hjälp av allmänheten med att ordna bostäder till dom nya invånarna.
- Bostadsbristen är ett allvarligt problem, vi behöver ju de här människorna och kommer behöva ännu fler snart. Så det är avgörande för oss att vi hittar bostäder till dem, säger Nils Hammarström som är marknadschef på Norrhults Stålgjuteri.
Ungrarna har fram tills nu delat boende, men efter semestrarna vill de ta hit sina familjer vilket betyder att 50 nya invånare kommer och de vill alla bo i Norrhult eller grannbyn Klavreström. Och de bostäderna finns inte i dagsläget.
Därför vädjar nu Norrhults Stålgjuteri och Uppvidinge kommun i ett gemensamt utskick till fastighetsägare i området att hyra ut sina hus, helst i ett helt år eller tills dess att det eventuellt byggs nya bostäder.
Det centerpartistiska kommunalrådet i Uppvidinge, Lena Karlsson, försvarar det nära samarbetet med ett enskilt företag med att det är bra för kommunen med nya invånare och att det är viktigt att hjälpa företag med bostadsbrister om det går. Men alla företag kan inte räkna med att få den här hjälpen från kommunen.
- Rent lagligt har vi begränsade möjligheter att hjälpa enskilda företag och det är svårt att säga generellt. Men om det är till allmän nytta och glädje för kommunen så vill vi naturligtvis hjälpa till, säger kommunalrådet Lena Karlsson.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista