VÄXJÖ

Resa i värmen tufft för hästar

Långa transporter, tävlingar, gassande sol, ett eller annat överraskande moment och så mycket folk. Det är det som möter hästarna på Ponniacup som nu pågår på I11:s gamla övningsområde i utkanten av Växjö.

- De klarar det mycket bättre än man skulle kunna tro. I många fall är det ju ägarna som är mest nervösa och det är klart att det smittar av sig lite på hästen, säger veterinären Maria Lendau från Hästklinken Ramkvilla.

Ett syfte med den pågående ridtävlingsveckan Ponniacup är att både barn och deras föräldrar ska lära sig häst- och tävlingsvett och skolas in i ett vidare liv med ridsporter.

Med 180 ponnyer, och lika många unga och mer eller mindre nyblivna ryttare, kan det bli en hel del frågor om hur man gör för att en häst ska må bra. Därför finns veterinären Maria Lendau från Hästklinken Ramkvilla på plats.

Flera av hästarna som kommit till Växjö för att vara med i Ponniacup är vana vid att åka längs vägarna i hästtransport. Ponnyerna på plats kommer från hela Småland och några så långt bortifrån som Linköpingstrakten.

Maria Lendau förklarar att bland allt som följer med hästtävlingar är det kan just transporten som kan vara ett kritiskt moment.

För ägaren är oftast det största bekymret att alls få hästen att gå med på att gå in i transportsläpet. Och för hästarna finns alltid en risk för sårskador vid i- och urlastning och att något skrämmer dem under resan.

- Men för det mesta fungerar det jättebra.

Det är varmt i det gröna ståndet längst in på utställningsområdet där Maria Lendau och hennes kollegor från Hästkliniken Ramkvilla står. Maria har just varit i fikatältet för att hämta något att dricka och tänker på hästarna uppe i de öppna hagarna där hon står med muggen i handen.

- Hästar klarar värme bra. Men såna här dagar ska man tänka både på sig själv och hästen och försöka kompensera lite för vätskeförlusten och även tänka på skugga och vila. Och om man kör långt ska man ta pauser, för många hästar vill inte dricka om inte släpet står still. Sådana saker ska man tänka på.

Linda Roslund
linda.roslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista