Växjö

Arenastaden ska gynnas av ägarbyte

Som vi tidigare berättat säljs nu Växjö kommuns samarbetspartner i Arenastadsprojektet Steen och Ström, och det har väckt frågor om hur det då blir med Växjös nya stadsdel.

Men Steen & Ströms koncernchef Olav Line säger att om det blir någon förändring överhuvudtaget, så blir det till det bättre.

- Ägarbytet är bara positivt för Arenastaden eftersom de nya ägare har ett stort kapital och intresse av sådana här projekt, säger Olav Line, koncernchef för Steen och Ström.

I norska medier har det under den senaste tiden rapporterats om den gamla ägarens Stein Erik Hagens stora skuldbörda. De nya ägarna är den nederlänska pensionsfonden ABP Pension Fund och det franska fastighetsbolaget Klépierre. Och de har enligt Olav Line i lågkonjunkturtider med höga byggnadskostader en större möjlighet att fullfölja de projekt som påbörjats. Annars ser han ingen direkt förändring i och med ägarbytet som väntas genomföras i mitten av oktober.

- Nej, de nya ägarna har sagt att de vill jobba vidare med Steen och Ströms strategi och de har visat stort intresse inför Växjöprojektet med Arenastaden, säger Olav Line.

Men bilden av hur de nya ägarna vill göra med Arenastaden i Växjö är ändå inte helt klar för vare sig Steen & Ströms ledning eller Växjö kommun.

Tanken var att Steen & Ström och kommunen skulle samarbeta för att skapa den nya stadsdelen med idrottsanläggningar, bostäder och köpcentrum. En del av avtalet var att Steen & Ström skulle köpa aktier för nästan 280 miljoner i det kommunägda Arenastaden Växjö AB. Men om det avtalet kommer stå kvar med dom nya ägarna kan inte Olav Line riktigt.

- Nej det måste presenteras för ägarna på samma sätt som det gjordes för Steen och ström så de kan besluta i frågan.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista