70 demonstrerade mot glasbruksnedläggning

"Stoppa slakten av glasbruken!" Ett 70-tal demonstranter - med plakat - samlades under lördagen utanför Lindshammars Glasbruk för att protestera mot ägarens hot om nedläggning.
- Det här känns inte roligt. Vi har ju hela tiden trott att det har gått bra. Sedan kom det här beskedet. Det är tungt, säger glasmästaren Christian Haglind. De fackliga företrädarna på glasbruket hade som mest hoppats på ett 30-tal deltagare i den planerade demonstrationen. Det kom mer än dubbelt så många, både anställda, Lindshammarbor och andra kommuninvånare. - Så i dag känns det faktiskt rätt bra. Sedan får vi se vad som händer. Förhandlingarna är ju inte avslutade ännu, säger Industrifackets klubbordförande Kjell Olsson. Den norske ägaren, CG Holding, meddelade i fredags att det finns ett intresse av att försöka behålla en del av tillverkningen i Lindshammar - om Uppvidinge kommun går in och ställer upp. Exakt vad det innebär är oklart i dag. - Vi ska diskutera det nu, säger det socialdemokratiska kommunalrådet i Uppvidinge Åke Axelsson. För en månad sedan varslade ägaren hälften av de 50 anställda om uppsägning. All glastillverkning ska bort från bruket. Enbart en dekorering och målning av glas ska finnas kvar. Enligt både fack och anställda har ägaren efter beskedet mer eller mindre gjort sig oanträffbar. Och för att visa sitt missnöje hade koncernchefen, norrmannen Atle Brynestad, avbildats som en strut - med huvudet i sanden. - Strutsen symboliserar hans agerande. Men förhandlingar åtestår. Och nu kräver vi att varslen ska dras tillbaka, säger Kjell Olsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".