KRONOBERG

Hjälp från hemtjänsten orättvis

Hemtjänstens möjligheter att erbjuda hjälp med tvättning, städning, duschning och promenader utomhus skiljer sig beroende på i vilken kommun man bor. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Det kan skilja upp till två veckor för städning mellan två grannkommuner i Småland. Eksjö har till exempel riktlinjer om städning en gång i månaden, medan Vimmerby erbjuder städning varannan vecka.

Malte Larsson från Järnforsen i Hultsfreds Kommun, sitter i rullstol och kan inte ta sig ut på promenad själv.

- Grannens hund får vara ute varje dag på promenad, men jag har det mycket sämre än hunden, jag får ju bara vara ute en halvtimme i veckan, säger Malte. Och Maltes tvätt- och städtider är begränsade till var tredje vecka.

Maltes situation är inte unik. Men det skiljer sig mycket beroende på i vilken kommun man bor. Hade Malte bott i Ronneby, Markaryds, Jönköpings, eller Västerviks kommun, hade han fått tvättning och städning varannan vecka, och fått vara ute i friska luften på promenad i en hel timme i veckan.

Många kommuner har inga riktlinjer, utan gör helt individuella bedömningar av varje individs behov. Några av de kommunerna är Växjö och Nässjö.

- Socialtjänstlagen är en ganska bred lag, så det finns många olika tolkningar, säger Charlotte Ribbling, biståndshandläggare för äldreomsorgen i Mullsjö kommun om varför det skiljer så mycket mellan kommunerna.

- Det är inte bra, jag tycker att vi måste ha en så lika bedömning som möjligt, säger Kurt Persson (kd) socialnämndens ordförande i Markaryd.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista