Kronoberg

Hundratals gungor kan vara farliga

Det är gungor av modellen Cancan som tillverkas av Hörby bruk och som säljs av flera stora butikskedjor som har en hänganordning som kan gå sönder.

- Plastbrickorna som gungorna hänger i kan brytas ner av solens UV-strålar och sedan brista, säger Roland Lundgren är VD på Hörby bruk.

Sammanlagt är det uppemot 10 000 gungställningar av modellen Cancan med dåliga upphängningsanordningar som kommit ut i butikerna under 2006 och 2007, varav cirka 1 000 stycken i Kronoberg.

Och det är gungor som hänger i röda plastbrickor som riskerar att gå sönder, de nya och förstärkta modellerna har svarta hängbrickor.

Än så länge har inga olyckor med de här gungorna rapporterats, säger Roland Lundgren, och han säger att man nu gör vad man kan från företagets sida för att nå de kunder som köpt en sådan här gungställning.
- Vi har anmält detta till Konsumentverket och har också gått ut med information till våra större återförsäljare, säger Roland Lundgren.

Och han uppmanar nu de som köpt en gunga av den här modellen under 2006 och 2007 att höra av sig till företaget.
- Vi skickar kostnadsfritt hem nya brickor till dem, säger han.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista