Kronoberg

Regnoväder på väg

Ett kraftigt regnväder har dragit in över länet. 50 mm regn väntas under dagen, och mer därtill på sina håll, enligt SMHIs prognoser. Efter en tid med mycket torrt väder kan den stora regnmängden ställa till problem berättar Ola Johannesson, platschef på SOS Alarm i Växjö.

- Det blir mer ytvatten som ligger ute och risken för vattenplaning är betydligt större när regnet håller på så länge. Man bör anpassa hastigheten, som vanligt, efter väglaget, säger Ola Johanesson. 

SMHI har gått ut med en klass-ett-varning över Kronobergs län där främst de västra delarna väntas få drygt 50 mm regn. Varningen betyder att det finns vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner är att vänta. Men på SOS Alarm betyder varningen och de väntade regnmängderna ingen större panik.

- Det här är en vanlig måndag men vi följer givetvis väderläget, säger Ola Johannesson. Mitt råd till allmänheten är att täppa till de brunnar där det brukar komma upp vatten från dagvatten eller annat och sen ta tiden att njuta med familjen för den som har semester kvar.

Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista