Allt fler byter bostad under semestern

Att under semestern byta sitt hus i Kronoberg mot ett hus utomlands blir allt populärare. Bara under det senaste året har medlemsantalet i dom två största semesterförmedlarna ökat med runt 30 %.

- Som svensk finns väldigt många valmöjligheter, vi fick oerhört mycket förfrågningar, speciellt från de som kommer från storstäder i Europa. De vill ha naturen, tystnaden och allemansrätten här, allt det som man förknippar med orden småländskt och svenskt, säger Urban Cederqvist från Tannåker i Ljungby kommun som hittills bytt hus två gånger.

Och varken Urban eller frun Charlotte Cederqvist är oroliga för att släppa in andra människor i sitt hus.

- Nej, vi bor ju i deras hus och samma försäkring som när vi har gäster på besök gäller, säger Charlotte Cederqvist.

De största bostadsutbytarförmedlingarna i Sverige är Homelink och Intervac som har uppemot 20 000 medlemmar var i ett 60-tal länder. Just nu finns ungefär 15 bostadsutbytare i Kronoberg och medlemsantalet går stadigt uppåt. Under de senaste fem åren har Homelink i Sverige ökat med 250 %. Och Arne Haukeland, som är ansvarig för Homelink tror att det beror på att det är ett billigt sätt att resa, eftersom det vanligt att bostadsutbytarna också lånar varandras bilar och cyklar.

- Ja, och jag tror att det bara kommer fortsätta öka, säger Arne Haukeland, ansvarig för Homelink.

Men att fler och fler vill bli medlemmar ser Charlotte Cederqvist från Tannåker inte enbart som positivt.

- Nej, då blir det ju mindre chans för oss att byta hus, fast  det finns nog plats för alla. Och det unnar jag verkligen fler, för det är ett fantastiskt sätt att resa på.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista