Ljungby

Åklagarmyndigheten måste utreda misshandel igen

Överåklagaren i Göteborg ger Åklagarkammaren i Växjö bakläxa efter att en förundersökning om misshandel lagts ner. Enligt ett nytt beslut ska ärendet tas upp igen.

- Det är en skön knäpp på näsan till åklagarmyndigheten i Växjö. För jag kände faktiskt att det var värre än själva misshandeln att dom la ner fallet, säger Thomas Alm Launy.

Det var i maj som Thomas Alm Launy fick ett antal tänder utslagna efter att ett gäng unga män vandaliserat en trädgård i grannskapet i Ljungby. Förundersökningen lades ner utan att han själv fått komma till tals. Besvikelsen var stor och ledde till en begäran om överprövning av åklagarens beslut. Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, som är en av fyra centra i landet som handhar begäran av överprövningar, gav klartecken och förundersökningen tas upp på nytt. Chefsåklagare Christer Johansson i Växjö tycker inte att beslutet är att betrakta som bakläxa.

- Det är ju bedömningsfrågor vi har att göra som åklagare och där kan man ha olika uppfattningar. Det känns bra att ytterligare en kunnig och erfaren person gör en bedömning av fallet, det blir en sorts kvalitetssäkran.

Chefsåklagare Christer Johansson säger vidare att det inte hör till ovanligheterna att en nedlagd förundersökning efter överprövning tas upp igen. Thomas Alm Launy däremot ställer sig frågande till att två åklagare kan göra så olika bedömningar av en händelse.

- Om en åklagare kan anse att en misshandel är ok och nästa inte då verkar det vara totalförvirring som råder.

Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista