Uppvidinge

Kritiserat mitträcke gör väg säker

Den planerade ombyggnaden av riksväg 23 från Växjö till Braås kommer att ge en bättre och säkrare väg.

Det säger man från Vägverket efter protesterna från Åsedacentern som hävdat att den nya vägen missgynnar Uppvidinge kommun, främst genom vad Åsedacentern kallar ultrakorta omkörningssträckor.

Men Mats Petersson på vägverket håller inte med om kritiken:

- Ombyggnaden med mittvajer kommer att ge ens säkrare väg och genom de speciella omkörningssträckorna blir också omkörningarna säkrare, säger Mats Petersson.

Eftersom vägen på sträckan norr om Växjö till Braås inte är tillräckligt bred för en vanlig 2+1 väg med mitträcke måste det byggas särskilda omkörningssträckor. Det blir då möjligt med omkörning på 20 procent av hela sträckan mot 40 på den vanliga typen av 2+1 väg, något som de protesterande centerpartisterna från Åseda kallat en oprövad vajerfälla. 

Det planeras för fler vägar av den här typen:
- Det här är ett sätt att göra också de smalare vägarna säkrare  genom mitträcke, säger Mats Petersson. Bland annat planeras liknande ombyggnader på riksväg 25 mellan Eriksmåla och Boda och på riksväg 34 norr om Högsby mot Målilla.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista