Kronoberg

Svårt att få sjukersättning nästa år

Runt 400 kronobergare blir av med sin sjukförsäkring om drygt ett år. Det i och med regeringens förslag om en regeländring som innebär att bara de med särskilt stora svårigheter kommer få en förlängd sjukersättning.

- Jag tycker inte man ska vara orolig, varje person får med sin handledare försöka hitta en bra lösning. Men visst kommer det att bli ett antal personer som får problem med det här, säger Thomas Karlsson, som är tillförordnad områdeschef i Växjö.

Regeringens målsättning med den nya regeländringen är att många fler som nu går med sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, ska komma ut i arbetslivet och därför kommer det bli betydligt svårare att få en förlängd sjukförsäkring. Nu kommer bara de som anses vara så sjuka att de aldrig kommer att kunna gå tillbaka till arbetslivet få vidare ersättning efter de fått de 550 dagar maximalt kan fås. Resten kommer att hänvisas till Arbetsförmedlingen eller till kommunens socialbidrag. Och enligt Försäkringskassans prognos kommer då en tredjedel av alla de som nu har sjukförsäkring förlora den i januari 2010.

- Om människor hamnar utanför Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens system så är det naturligtvis inte bra. Arbetsförmedlingen har olika former av anställningar för människor som kanske inte kan arbeta fullt ut. Visst finns det sådana här jobb, men om de är tillräckligt många är svårt att svara på. Det följer ju också hur arbetsmarknadsläget ser ut i samhället, säger Thomas Karlsson på Försäkringskassan i Växjö.

Men trots att över 2000 kronobergare är arbetslösa redan idag och att arbetsmarknaden dessutom väntas bli svagare så är de på Arbetsförmedlingen i Växjö optimistiska och räknar med att hitta lämpliga jobb till de som ska ut på arbetsmarknaden.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista