V-politiker vill träffa omhändertagen rasist

Vänsterpartisten Tryggve Svensson i Ljungby är en av de som under de senaste dagarna fått rasistisk propagande i sin brevlåda. Nu har han stämt träff med den unge aktivisten som delat ut materialet.
- Vad vi kom överens om var att träffas så att jag får höra hur han fått de här värderingarna. Varför det har gått så här illa, säger Tryggve Svensson. Den 15-årige aktivisten är också inställd på ett möte. För att få veta hur vänstern resonerar. - Ja, det är jag väl. Det kan vara intressant att få höra hans åsikter, säger han till Sveriges Radio Kronoberg De träffades i måndags när 15-årigen delade ut det främlingsfientliga partiet Nationalsocialistisk Fronts partiorgan "Den Svenske". Tidningen granskas just nu av justitiekanslern, JK, efter misstankar om hets mot folkgrupp. Flera exemplar av tidningen togs i beslag i samband med en uppmärksammad nazistfest utanför Alvesta nyligen. Den innehåller bland annat en artikel om homosexuella, "Konsekvenserna av homosexualitetens lov". I texten beskrivs bland annat homosexualitet som en sexuell morbiditet. - Ingen vettig människa kan ju tycka att det är bra att sådana värderingar läggs i brevlådan. Men jag tycker ändå att man på något vis borde komma till tals med de här ungdomarna. Inte för att göra dem rumsrena, men ändå föra samtal. För vad är alternativet? Risken om vi bara dömer ut dem är att de bara blir fler och fler, säger Tryggve Svensson. 15-åringen är sedan i början av mars omhändertagen av de sociala myndigheterna. Trots det har han under den senaste tiden varit mycket aktiv i främlingsfientliga kretsar. Förutom att han delat ut NSF:s tidning i Ljungby så var han också en av de runt 100 deltagarna på nazistfesten utanör Alvesta. - Helt oacceptabelt, säger socialchefen Leif Sjöholm i Ljungby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".