Kronoberg

Utomlänsvård dyrt för landstinget

Landstingets kostnader för kronobergare som får vård i ett annat landsting har ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt har Landstingets ekonomi blivit allt kärvare. Det rapporterade SR Kronoberg tidigare i veckan.

Men att kostnaden för utomlänsvården ökat med 25 miljoner kronor under årets första månader, är inget som oroar det centerpartistiska landstingsrådet Paul Johansson.

- Jag är inte så förvånad, det är ju den högspecialiserade vården som ökar och det beror på att sjukvården utvecklas och kan göra allt mer vilket i sin tur ger mer och fler bättre vård, säger Paul Johansson.

Men det centerpartistiska landstingsrådet säger samtidigt att det är ett problem som behöver ses över eftersom landstingets ekonomi inte är så bra. Men han tror ändå att det i framtiden kommer finnas en naturlig lösning.

- Jag tror att sjukvården kommer ta en större andel av bruttonationalprodukten snart och i framtiden får vi nog vänja oss vid en dyrare sjukvård, säger Paul Johansson.

Men som det är nu har landstinget Kronoberg en ansträngd ekonomi och det pratas om effektivisering och besparing, framförallt inom psykiatrin där man vill spara 30 miljoner. Samtidigt ökar kostnaden för utomlänsvården med drygt 10 miljoner per år och bara under de senaste sex månaderna har kostnaden varit 25 miljoner mer än motsvarande period förra året. Och trots att det socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson liksom Paul Johansson ser det som positivt att fler kronobergare kan få högspecialiserad vård så oroas hon över att ökningen bara fortsätter

- Det är naturligtvis bekymmersamt att kostnadsutvecklingen skenar iväg på det här sättet och därför kommer jag föreslå att landstinget tar nya kontakter för att se vad kostnadsutvecklingen beror på, säger Anna Fransson som kommer ta upp frågan i landstingsstyrelsen nu på måndag.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista