5 000 elektriker tas ut i strejk

Svenska Elektrikerförbundet varslar nu om strejk. 300 medlemmar i Småland berörs. Sammanlagt omfattar det nya strejkvarslet 5000 medlemmar runt om i landet. Och det slår hårdast mot kommunerna.
- Vi vill framför allt komma till rätta med det största otyget i byggbranschen - pressade byggtider. Det säger ombudsmannen Pontus Boström på El-31an Öst som bland annat omfattar länen i Småland. Varslet om stridsåtgärder kommer efter två månaders diskussioner med arbetsgivarorganisationen Elektriska Installatörsorganisationen (EIO). I går bröt förhandlingarna samman. Elektrikerförbundet varslar från och med 13 maj om total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete. Stridsåtgärderna gäller arbete i byggnader, anläggningar och i verksamheter som bedrivs av kommuner, landsting, regioner och kommunala bolag. Växjö tillhör en av de kommuner som bygger mest just nu i hela landet. - I Småland handlar det om runt 300 medlemmar. Men jag kan inte säga den exakta siffran, säger Pontus Boström. Förhandlingschefen Ronny Wenngren säger i ett pressmeddelande: – Elektrikerförbundet har under över 20 år försökt lösa problemen med pressade byggtider och utslitningen i förtid av våra medlemmar. Vi har suttit i arbetsgrupper och försökt förhandla. Våra krav kostar inte företagen några pengar, förutsatt att de förhindrar pressade byggtider. Dessa krav handlar inte om högre löner utan om anständiga arbetsvillkor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".