Ljungby

Felaktiga fakturor passerade kontroll

Det finns brister i hur Ljungby kommun hanterar sina fakturor. I en kontroll som kommunen själv gjorde i maj skickades 60 medvetet felaktiga fakturor ut. Bara hälften av dem upptäcktes.

30 fakturor godkändes för betalning och fick stoppas av ekonomikontoret. Vissa fakturor hade felaktiga belopp, i andra fall stod det fel företagsnamn i fakturan.

Det var under maj månad som internkontrollen genomfördes som ett led i att förbättra kommunens fakturakontroll. Carina Bengtsson är kommunstyrelsens ordförande och hon tycker att resultatet är oroande.

- Visst är det lite oroande, men samtidigt gör vi ju kontrollerna för att bli bättre, säger hon.

I den här internkontrollen hoppade man avsiktligt över två inledande kontrollinstanser. Det visade  sig då att efterföljande instans  i för hög grad litat på att fakturan kontrollerats tidigare. Men att det här skulle tyda på att många felaktiga fakturor tidigare passerat genom Ljungby kommuns kontroller håller inte Carina Bengtsson med om.

- Bluffakturor hade aldrig gått igenom för i kontrollen var det enbart fakturor från riktiga leverantörer, säger Carina Bengtsson.

Det blir en fortsättning på fakturakontrollen i Ljungby kommun om något år.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista