Kronoberg

Lärlingsutbildningen i startgroparna

Snart startar höstterminen på gymnasieskolorna. Åtta av länets skolor är då bland de första i landet med att erbjuda platser på den nya lärlingsutbildningen.

Om en vecka tar Alvestatjejen Patricia Nymans sommarlov slut. Då börjar hon på Handelsprogrammet på Teknikum i Växjö. Hon har valt den nya lärlingsinriktningen:

- Jag försökte hitta ett program där jag kan komma ut i arbetslivet direkt efter skolan, säger hon.

Teknikum är en av åtta skolor i Kronobergs län som har fått möjlighet att erbjuda eleverna lärlingsutbildningen. Av totalt 5 500 platser finns 130 på skolor i Växjö, Alvesta, Lessebo och Tingsryd. Utbildningen är än så länge en försöksverksamhet men regeringens mål är att den ska bli en del i den nya gymnasieskolan 2011.

Alla de 130 platserna i länet kommer inte att fyllas i år eftersom skolorna inte kunde börja marknadsföra lärlingsutbildningen förrän i april. I Lessebo var det till exempel ingen elev som sökte. Men på Kungsmadskolan i Växjö ska 16 elever gå lärlingsutbildningen som är knuten till Byggprogrammet. Kent Johansson, som är rektor, säger att hälften av de tre läsåren kommer att förläggas på arbetsplatser där eleverna får sina egna handledare.

Eleverna på lärlingsutbildningen läser inte alla kärnämnen, vilket gör att de kan missa behörighet till högskolan men enligt Kent Johansson på Kungsmadskolan finns möjlighet att välja till de kärnämnen som fattas.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista