Kronoberg

Salmonellarisk i mjölkprodukter

Mjölkprodukter från salmonellasmittade gårdar kan finnas i butiker i bland annat Ljungby och Älmhult. Det är Skånemejerier som väljer att ta mjölk från två gårdar i Svedala, trots att salmonellasmittan finns där.

- Vi har en pastöriseringsmetod som gör att det inte kan finnas salmonella i mjölken, säger Kerstin Fredlund, som är medlemsansvarig på Skånemejerier. Hon tillägger att de följer lagstiftningen och därför inte behöver kassera mjölken.

Det har gått över ett år sedan salmonella upptäcktes på flera gårdar i skånska Svedala. Smittan finns fortfarande kvar men det oroar inte Skånemejerier. Enligt Kerstin Fredlund tas prover på mjölken och bilarna som hämtar den tvättas för att inte föra smittan vidare.

Skånemejeriers produkter finns i huvudsak i Skåne men de levererar även till bland annat Ljungby och Älmhult. Mjölken från de salmonellasmittade gårdarna blir nu ost eller mjölkpulver.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista