Nysatsning för XL-lab

Energikontoret sydost får omigen en ny vd, nu Stefan Olsson som tidigare jobbat som projektledare på Energikontoret.

Och samtidigt kommer Energikontoret ta över experimenthuset XL-labb i Kalmar på prov och förhoppningen är att utveckla och utvidga energilabbet som främst vänder sig till skolklasser till både Kronoberg och Blekinge

- Målet och syftet är att ytterligare få upp medvetenheten hos unga människor för energi och klimat för vårt beteende och vår inställning är till stor grund för klimatets påverkan, då gäller det att påverka unga människor att göra rätt från början, säger Stefan Olsson, ny vd på Energikontoret sydost.

Redan nu är ett stort EU-projekt för sparad energi och mindre klimatpåverkan inplanerat i höst där fyra Växjöskolor kommer delta. Och Stefan Olsson säger att övertagandet av Xl-labbet är en del i att försöka öka samarbetet med skolorna i Kronoberg, Blekinge och Kalmar.

För Xl-labbet vänder sig framförallt till skolklasser som kan komma dit och lära sig om bland annat energi och själva utföra olika experiment. Labbet har fram tills nu drivits av Högskolan i Kalmar, men nu är det alltså Energikontoret Sydost som ska ta över på prov fram tills den 30 juni nästa år.

Deras mål är att vidareutveckla verksamheten till även Kronoberg och Blekinge och även kunna skicka ut personal till skolorna så att eleverna kan få göra mindre experiment i sin egen miljö. I Växjö fanns tidigare Experimenthuset, med liknande ambitioner som Xl-labb. Det fick läggas ner, men Energikontorets ordförande Paul Johansson tror att satsningen med Xl-lab kommer ha större förutsättningar att lyckas.

- De hade problem med sin ekonomi och skolorna hade svårt att komma till Experimenthuset och därför tror vi att det blir lättare om vi kan åka ut till skolorna istället med våra experiment, säger Paul Johansson.

Den nye vd:n Stefan Olsson, som redan nu är i tjänst, är den tredje vd:n på Energikontoret Sydost under kort tid, då den förre vd:n stannade i mindre än ett år.

- Vi hade räknat med att den förre vdn skulle stanna kvar längre så det var en missräkning naturligtvis, men nu ser vi positivt på att Stefan tar vid här, det har gått bra för Energikontoret och nu kommer vi bara fortsätta expandera, säger Paul Johansson, ordförande för Energikontoret sydost.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista