Ljungby

70 000 besökare väntas på Ljungbydagarna

I måndags började Ljungbydagarna, en folkfest från måndag till söndag. Och Ljungbybon Anna-Klara Sterneby vet precis varför man ska söka sig hit.

- Det är roligt att träffa folk. Det finns mat från olika länder. Och på kvällarna är det roliga uppträdanden. Ja, stan lever upp helt enkelt!

Det är Ljungbydagar för nionde året. Från början var det fest i fyra dagar men nu har arrangemanget vuxit och pågår en hel vecka. Ola Hansson, som är en av initiativtagarna, räknar med 70 000 besökare i år. En viktig del av upplevelsen är maten. Det tycker i alla fall Anna-Klara Sterneby som lunchar i mattältet.

- Jag äter kycklingspett. Det är thai med goda såser och nudlar. Det smakar jättegott.

Under lunchtimmarna underhåller Kulturfabriken i det stora tältet på torget med mat och musik. Här är det Rockom som är det stora dragplåstret. Det är ett band med åtta glada musiker som alla har någon form av funktionsnedsättning men säter sprätt på sin publik hur lätt som helst.

- Vi är ett glatt gäng som kanske skiljer sig från andra.

- Ja, det kommer alltid så mycket folk när vi sjunger.

Det berättar Jenny, Johnny och Jens som sjunger och Fredrik som spelar trummor.

Fredagskvällen är veckans största festivalkväll. Då går karnevalståget genom stan. Ett femtontal av kommunens företag bjuder på underhållning och drar omkring 10 000 personer som kantar gatorna enligt ansvarige Anders Nyhlén. Det är något som Margareta Jonsson från Ryssby uppskattar.

- Karnevalen är väl det som är det stora tycker jag. Alla har lagt ner så mycket jobb på göra sig fina å visa upp sig.

Linda Roslund
linda.roslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista