Kronoberg

Getingsommar ger jobb för landstinget

Sjukvårdsrådgivningen i Kronoberg har fått ta emot ovanligt många samtal om getingstick i år.

Det varma vädret under några veckor tidigare i sommar fick getingarna att föröka sig snabbare än vanligt. Och på sjukvårdsrådgivningen får personalen nu svara på många frågor om getingstick varje dag.

30 till 40 såna här samtal tar Sjukvårdsrådgivningen i Kronoberg emot varje dygn, och det är ovanligt många enligt Monica Ekelund som är verksamhetschef på Sjukvårdsrådgivningen. Och det började dessutom mycket tidigare än andra år.

Under april-maj vaknar drottninggetingarna till liv, dom befruktade honorna är dom enda som överlevt hösten och vintern. Dom letar då upp lämpliga platser att skapa nya samhällen och börjar lägga ägg, varpå getingarna bara blir fler och fler ju längre sommaren går.

Och liksom Sjukvårdrådgivningen har även Anticimex märkt att det varit många fler getingar i år än till exempel förra året. Det säger Ingmar Strandh som är tekniker på Anticimex i Växjö.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista