Kronoberg

Få lägenheter är allergianpassade

Det kan vara svårt för pälsdjursallergiker att hitta boende bland allmännyttans hyresrätter i Kronobergs län.

Att få erbjudande om en lägenhet är inte nog. För om förra hyresgästen har haft djur inomhus, kan den som är allergisk ändå inte flytta in. Det säger Marie-Louise Luther, ombudsman för Astma- å Allergiförbundet.

- Det är ett problem för många som ska flytta in nånstans där det har funnits pälsdjur. Man får inte alltid den informationen när man ska flytta in, varken från hyresvärden eller från förra hyresgästen som man kanske inte ens träffar.

Hon tycker att en koll av om det funnit djur inomhus borde ingå i slutbesiktningen. Det skulle underlätta mycket för alla med allergi.

Mellan fem och tio procent av Sveriges skolbarn är allergiska mot pälsdjur. Och enligt Astma- å Allergiförbundet upplever sig mer än var tionde vuxen person vara överkänslig mot hund å katt. Det märker Marie-Louise Luther på alla de frågor hon får från oroliga allergikerfamiljer som undrar om det går att städa bort djurspår från en lägenhet.

- Man vill sanera den och städa den å undrar om det är möjligt. Men det är svårt att ge sådana garantier, för det beror ju på hur svåra besvär man har och hur mycket djurallergen som finns.

När SR Kronoberg gör en rundringning i länet är det bara Växjö kommun som alls erbjuder allergianpassat boende. Av allmännyttans 13 500 hyreslägenheter är det 62 som är helt pälsdjursfria. Och då gäller det enbart helt nybyggda eller nyss totalrenoverade hus. Flera hyresvärdar säger sig överhuvudtaget aldrig ha stött på någon efterfrågan på pälsdjursfria boenden men håller med om att det är underligt när allergikerna nu är så många.

Enligt Marie-Louise Luther på Astma- å Allergiförbundet finns det vissa möjligheter för en allergiker att flytta till en lägenhet där det bott pälsdjur,

- Ja det kan det finnas. Har man inte så svåra besvär och om man gör en väldigt noggrann städning så kan det gå. Speciellt om man gör städningen noggrant och upprepar den flera gånger.

Linda Roslund
lida.roslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista