Kronoberg

Främmande för allergikerbehov

Medan tolv procent av befolkningen säger sig vara överkänsliga mot pälsdjur är det bara en av länets kommunala hyresvärdar som erbjuder garanterat pälsdjursfritt boende.

Det är för att de inte sätter sig in i allergikers och astmatikers situation, menar Mary-Anne Ståhl från Allergiförbundets länsförening i Kronoberg. 

- De är inte insatta i hur en astmatiker reagerar. Och det är ju inte lätt ifall de aldrig själva har haft sådana problem. Om de skulle se hur ett astmaanfall påverkar en människa så skulle jag tro att de skulle förstå.

Marie-Louise Luther, som är ombudsman på Astma- och Allergiförbundet och möter allmänhetens frågor gällande inomhusmiljö, märker av att det är ett stort problem när allergiker ska att flytta in i en lägenhet där det bott djur. Mary-Anne Ståhl håller med.

- Det måste ju saneras helt och hållet. Det gäller att byta tapeter och tvätta av och riktigt rengöra. För de här små allergenhåren de sitter överallt.

När SR Kronoberg gör en rundringning till länets kommunala hyresvärdar för att ta reda på om det finns någon pågående diskussion kring att underlätta för blivande hyresgäster med pälsdjursallergi svarar de flesta som Frank Larsson på Kommunhus i Tingsryd.

- Nej det kan jag inte påstå, inte vad jag känner till. Den frågan har aldrig väckts och vi har aldrig ställts inför problemet.

Det är bara Hyresbostäder i Växjö som avsätter 62 av sina 4 700 lägenheter för allergiker. Och administrative chefen Jan-Åke Andersson berättar att den som flyttar in i någon av de här trappuppgångarna måste skriva under på att varken skaffa pälsdjur eller röka.

- Det är ju i samband med ombyggnation och nybyggen som man kan skapa sådana här boenden som vi har tagit fram här.

Men om 62 lägenheter bland kommunens 13 500 allmännyttiga bostäder är tillräckligt när en tiondel av befolkningen är allergiker, det tycker inte Jan-Åke Andersson att han kan svara på.

Linda Roslund
linda.roslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista