Kronoberg

Vårdval införs i Kronobergs län

Idag beslutade landstingsstyrlesen att Vårdvalet ska införas. Det innebär bland annat att alla fritt kan välja vilken vårdcentral de vill gå till.

Och Vårdvalet kommer att börja gälla från den 1 mars 2009.

- Det känns väldigt bra, speciellt att vi är på framkant och låter patienterna styra vården så mycket som möjligt, säger Suzanne Frank, moderat landstingsråd.

Suzanne Frank var mycket nöjd på måndagen efter landstingsstyrelsens beslut, där alliansens förslag om vårdvalet accepterades, dock med ett antal justeringar efter förslag från oppositionen. Kronoberg kommer då att bli ett av dom första landstingen att införa vårdvalet. Något som kan komma att bli tvingande i samtliga landsting i framtiden.

Vårdvalet kommer alltså att innebära att kronobergarna nu kan välja vårdcentral, istället för att som nu automatiskt bli hänvisad till en utifrån bostadsadress. Grunden för vårdvalet kommer vara att 75 procent är allmänläkare men sedan kommer vårdcentraler som vill profilera sig genom att rekrytera en viss typ av läkare att uppmuntras.

- Och då kan man få patienter att lista sig på en vårdcentral därför att den enheten mest och bäst kan tillgodose de behov som just de patienterna har, säger Suzanne Frank.

Och trots att det socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson inte fick igenom alla sina ändringsförslag så var även hon nöjd med beslutet.

- Och vi har lyckats driva på en hel del frågor som gör att Vårdvalet blir bättre. Till exempel att det bli landstingsstyrelsen som fattar beslut om nya vårdenheter som ska öppnas, säger Anna Fransson.

Vänsterpartisten Lennart Värmby var mer kritisk och hade velat att ärendet omigen skulle tas upp och vidareutvecklas på landstingsstyrelsens möte i november, vilket avslogs. Trots att han är positiv till Vårdvalet i sig och också röstade ja, så tycker han att mer underlag hade behövts.

- Vårdcentralerna har ett underlag redan nu  och då kan man räkna ut hur ekonomin kommer se ut, nästa år när Vårdvalet införs. Majoriteten sa nej till att vi skulle få se de papperna och det tycker jag faktiskt är en skandal, säger Lennart Värmby.

Men Susanne Frank tror inte det underlaget hade haft någon som helst betydelse.
- Det är väldigt svårt att i förväg förutse hur medborgarna kommer välja, det vet vi först när vi infört vårdvalet.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista