MARKARYD

Äldreboende missade hjärtinfakt

En händelse på ett äldreboende i Markaryds kommun har anmälts till Socialstyrelsen och till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Det är dottern till en 80-årig dement kvinna som gjort anmälan sedan personalen missat att kvinnan hade hjärtinfarkt, lunginflammation och dessutom brott på båda lårbenshalsarna.

- Ibland är inte alla diagnoser kopplade till tydliga symptom, säger Laila Siljedahl, socialchef på Markaryds kommun. Men hon säger samtidigt att det är ett stort frågetecken hur personalen kunde missa att kvinnan var så svårt sjuk.

Den 80-åriga kvinnan är dement och har på grund av platsbrist flyttats från ett demensboende till ett vanligt äldreboende.

Enligt dottern kan kvinnan inte tala eller på andra sätt förmedla sig. När 80-åringen en dag i slutet av juli fick kramper tog personalen kontakt med en läkare via telefon.

Sjuksköterskan på plats bedömde tillsammans med läkaren att kvinnan inte behövde akut läkarvård. Först ett drygt dygn senare fördes hon med ambulans till Ljungby lasarett där hon fick diagnosen hjärtinfarkt, lunginflammation och brott på båda lårbenshalsarna.

Bättre idag
Kvinnan mår i dag bättre och har förts tillbaka till det anmälda äldreboendet. Kommunens socialchef Laila Siljedahl kan i dag inte svara på om personalen som jobbade när kvinnan blev sjuk har kompetens att ta hand om dementa och bedöma deras tillstånd.

Kvinnans dotter har nu anmält flera ansvariga på Markaryds kommun, bland andra Laila Siljedahl, och den inblandade läkaren till både Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och till Socialstyrelsen.

- Det är skrämmande att det får gå till på det här sättet, säger dottern som nu är orolig för att fler på äldreboendet kan råka illa ut.

Markaryds socialchef Laila Siljedahl beklagar att 80-åringen fick vänta över ett dygn på läkarvård och säger att kommunen nu kommer att starta en egen utredning för att klarlägga vad som hänt och vem som är ansvarig.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista