Markaryd

Demensförbund kritiserar äldreboende

Anhörigorganisationen Demensförbundet reagerar nu starkt på uppgifterna om en 80-årig dement kvinna som legat svårt sjuk i över ett dygn på ett äldreboende i Markaryds kommun.

Personalen på äldreboendet missade att kvinnan hade hjärtinfarkt, lunginflammation och benbrott.

- Det är skrämmande, säger Stina-Clara Hjulström som är ordförande i Demensförbundet med 11 000 medlemmar.

I slutet av juli såg personalen på äldreboendet i Markaryds kommun att en demenssjuk 80-årig kvinna mådde dåligt och fick kramper. De valde att inte ringa ambulans utan konsulterade bara läkare på telefon. Först ett drygt dygn senare fördes kvinnan till Ljungby lasarett där läkarna konstaterade att hon hade överlevt både hjärtinfarkt, lunginflammation och dubbla lårbensbrott. Stina-Clara Hjulström på Demensförbundet säger att de flesta kommuner har för dåliga kunskaper och att de ser dementa människor som brukare eller boende istället för multisjuka patienter.

Den 80-åriga kvinnan hade på grund av platsbrist flyttats från ett demensboende till ett vanligt äldreboende. Laila Siljedahl, socialchef på Markaryds kommun vet ännu inte om personalen på plats hade tillräcklig kompetens men Stina-Clara Hjulström på Demensförbundet säger att dementa ska vårdas på särskilda boenden.

Kvinnans dotter har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men Stina-Clara Hjulström säger att det i slutändan är en politisk fråga.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista