Foto: Hasse Holmberg, Scanpix
KRONOBERG

Fortsatt prisökning på skog

Trots den vikande konjunkturen fortsätter priserna på skogsfastigheter att stiga. Det kan bero på att köparna har en stark framtidstro på skogsnäringen.

Ulf Brogren, som är fastighetsmäklare på LRF Konsult, säger att priserna kommer att fortsätta stiga på fem års sikt, även om ökningen har planat ut det senaste året.
- Långsiktigt ser vi en stor framtidstro, säger han till SR Kronoberg.

Priserna på skogsfastigheter i Götaland har stigit med fyra procent jämfört med 2007, en något mindre ökning än i landet i stort, där ökningen var sju procent. Men priserna i Götaland fortsätter ändå att vara högst i landet med i genomsnitt 442 kronor per kubikmeter skog.

De gårdar i Kronobergs län som lockar flest spekulanter är de som ligger nära en tätort och de som ligger i den södra delen av länet, enligt Ulf Brogren. Många skåningar väljer nämligen att köpa gårdar i Kronobergs län eftersom utbudet är skralt i Skåne.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista