Agunnaryd

Två häktade för narkotikabrott

På fredagseftermiddagen häktades de båda männen av vietnamesisk härkomst som greps vid cannabistillslaget i Agunnaryd i onsdags.

De häktas nu på den starkaste häktningsgrunden, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. 

Båda männen är av vietnamesisk härkomst och en tolk över telefon användes vid båda häktingsförhandlingarna som till större delen hölls bakom stängda dörrar.
Männen greps i onsdags eftermiddag efter att polisen hittat ett stort antal cannabisplantor i ett fallfärdigt hus mitt i Agunnaryd.  

- Det var av största vikt att de häktades idag då de kan påverka den här utredningen genom att prata med varandra eller andra inblandade och till och med förstöra bevismaterial, säger åklagaren Yvonne Rudinsson.

Åtal ska vara väckt innan den 15 september i år och då kan det röra sig om mångåriga fängelsestraff.

- Det här är grovt narkotikabrott där minimistraffet är två år, men nu är detta ett parti som vida överstiger minimidelen av det här så det handlar om högre fängelsestraff än så, men närmare år kan jag inte gå in på nu, säger Yvonne Rudinsson.

Båda männen nekar till brott och hade båda invändningar när det blev klart att de skulle häktas. 42-åringen sa att han var helt oskyldig och sa att han hoppades att polisen grundligt undersöker fallet.  32-åringen bad om att få läggas in på sjukhus eftersom han enligt honom själv fått huvudskada efter att han fallit under jobb när han arbetade i Hong Kong. Men det godkändes inte och han undersöktes istället av personal på plats i häktet.

Som vi berättade i torsdags har polisen misstankar om att cannabishuset i Agunnaryd kan vara del i en stor internationell härva med rötter i Asien, och de undersöker nu en eventuell koppling till de cannabistillslag som bland annat gjorts på ett flertal ställen i Skåne.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista