Efterlyst för mord - anmälde sig själv

En 30-årig man från en mindre ort i Emmaboda kommun anmälde sig i dag själv till polisen. Han var efterlyst - misstänkt för mordet på en 46-årig företagare i Hulterstad utanför Kosta i fredags.
Efter mordet flydde mannen till Danmark. Men i morse valde han att avsluta flykten och gick till polisen i Malmö för att anmäla sig själv. Hans 26-årige kompanjon greps och anhölls redan i lördags. Båda har ett danskt ursprung men är registrerade som utvandrade till Sverige. Den anhållne mannen har fram till i fredags arbetat inom glasbranschen. Han beskrivs som en man som varit ute och härjat. Men bilden av honom i dagsläget är att han har lugnat ner sig, enligt flera personer som Sveriges Radio Kronoberg talat med. - Det verkade som att han fått ordning på sitt liv, säger platschefen på ett av de glasbruk som 26-åringen arbetat på. Han betraktas som en duktig yrkesman inom glasindustrin och har från och till varit bosatt i östra delen av Kronobergs län. När han greps hade han också en bostad på en mindre ort utanför Emmaboda. Motivet till mordet är ännu inte helt utrett. Men, enligt polisens första bedömning kan det röra sig om någon form av affärsuppgörelse som spårat ur. Klart är att 26-åringen var skuldsatt. Han jagas av inkassoföretag och är skyldig olika personer och företag över 50.000 kronor. Men han är inte tidigare dömd för något brott i Sverige, enligt polisen. De två mordmisstänkta männen kände 46-åringen sedan tidigare. Flera ortsbor har lämnat uppgifter om att de besökte honom i fredags. - De gestikulerade och var högröstade. Men det är inget ovanligt. Så jag reagerade inte särskilt på det, säger Alf Gustafsson som känner 46-åringen sedan länge. Han kommer ursprungligen från Österrike men bodde sedan många år i Sverige. De senaste åren har han varit bosatt i Hulterstad, där han drev en glasshop. Hans tonåriga dotter och före detta fru bor numera på en annan ort i Kronobergs län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".