Ljungby

Lyckad satsning på läsinlärning

Sedan 2001 har Ljungby satsat hårt på att skoleleverna tidigt ska lära sig läsa. Satsningen har varit lyckad. Det visar en utvärdering som Växjö universitet har gjort.

- Det som är mest glädjande är att fler elever har fått stöd och att fler har kunnat knäcka läskoden, säger Lars-Bertil Nilsson, som är områdeschef på Ljungby kommun.

På skolorna i Ljungby kommun fortsätter den satsning som pågått sedan 2001 och som kallas Tidig läsinlärning. Ett av målen är att alla elever som slutar årskurs två ska kunna läsa en enkel text. Det målet har visserligen inte riktigt uppnåtts men den utvärdering som Växjö universitet nu har gjort visar att fler elever än tidigare har knäckt läskoden

Alla grundskolor i kommunen jobbar med tidig läsinlärning och satsningen motsvarar 18 tjänster per år. I en tid där svenska elever halkar efter i läskunskaper bryter Ljungbyeleverna mot trenden. Och nu kan det bli tal om en satsning både på äldre och yngre barn, säger Lars-Bertil Nilsson. Han hoppas att resurserna kan omfördelas så att även elever i årskurs fyra, fem och sex kan ta del av dem, liksom även barn i förskolan och förskoleklass.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista