Växjö

Förskola med många djur har öppnat

Den nyöppnade förskolan Bonnagården, där barnen lär sig att ta hand om djur och dagligen vistas i deras närhet, är nu i full gång.

Och femåriga Amina Jagne är en av dem, som bytt förskola för att få lära sig mer om olika djur.

- Vi har hästar, och kaniner och en gris, och hönor, getter och får, säger Amina Jagne med en teaterviskande Ludvig Gevin i bakgrunden.

Det är skötsel av de djuren som utgör en stor del av den dagliga sysselsättningen på den nystartade förskolan Bonnagården. Det är 22 barn i åldrarna två till fem år som nyss flyttat in i lokalerna vid 4H-gården utanför Växjö.

Och Eva Johansson, som är en av initiativtagarna är hittills mycket nöjd och har stora förväntningar på samarbetet med 4H

- Vi har som mål att barnen ska lära sig umgås och ta hand om djur men även lära sig att ta hand om varandra. Att få en bra uppväxt såhär lugnt och stilla utan för stora krav, säger Eva Johansson.

Som vi berättat tidigare i vår fick Eva Johansson och Anette Elmhall, som är den andra initiativtagaren, klartecken från Skol- och barnomsorgsnämnden att öppna förskolan. Från början planerades det för öppning i Kungsgården på Kronoberg, men renoveringen av lokalerna där visade sig bli för dyr så det blev på 4H-gården istället

- Vi känner att det blivit jättebra faktiskt, 4H ligger lite närmare centrum än Kungsgården, säger Eva Johansson.

Men Bonnagården kommer ändå ha ett visst samarbete framöver med Kungsgården dit barnen kan komma för att träffa ännu fler djur. Ludvig Gevin är fem år och gillar allra mest att mata sina favoritdjur kaninerna.

- Jag har gett lite gurka till dem och lite mat och sen har vi hällt ut dricka och hällt i nytt.

Kompisen Amina Jagne står bredvid och håller i en blå hink med foder.

- Det är kaninernas mat som de får en halv deciliter av, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista