Markaryd

Securitas kritiseras av kommunen

Markaryds kommun är inte nöjd med hur Securitas fungerar i kommun. Företaget har kommit för sent på vad tredje uttryckning.

- Det är oacceptabelt säger kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson.

Enligt avtalet ska Securitas vara på plats inom 20 minuter efter att någon har larmat i tätorterna i Markaryds kommun. De som har larm är bland annat personal inom socialen eller hemtjänsten i kommunen. Men Securitas har inte kunnat hålla den utlovade tiden i en tredjedel av fallen. Som mest har det dröjt 53 minuter.

Enligt avtalet ska också Securitas bygga upp en organisation för att finnas på plats i Markaryd något som inte heller har blivit verklighet ännu. 

Securitas fick kontrakt med Markaryds kommun efter en offentlig upphandling där men erbjudit sina tjänster till ett betydligt lägre pris än det konkurrerande lokala vaktbolaget. Sammantaget låg Securitas mellan 30 och 40 procent lägre. Något som har fått Bengt Germundsson att tala om prisdumpning:
- Det är ju uppenbart att man velat slå sig in på en ny marknad. Och då tar man kanske en kostnad och en förlust för att ta marknadsandelar i Markaryds kommun. Så det här är ju ett fall av att man har lagt sig på ett lågt pris eller dumpat priset, säger han. 

Men det tillbakavisas bestämt av Leif Almquist avdelningschef på Securitas i Kristianstad:
- Vi jobbar inte på det sättet säger han.  

Han säger sig dock vara medveten om problemen:
- Vi har fått kritik och vi har flera åtgärder på gång för att lösa problemen. Jag tror att man redan nu i augusti kommit till rätta med dem.

Kommunstyrelsen i Markaryd har beslut att Securitas får till den 8 september på sig att uppfylla villkoren i kontraktet. Om det inte görs kan Bengt Germundsson tänka sig att vända sig till domstol:

- Vi har dokumenterat väldigt väl i förhållande till avtalet så jag tror att vi har väldigt väl på fötterna och goda chanser att vinna en tvist.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista