Åseda

Trivselhus lägger ner i Åseda

38 av de 43 anställda förlorar sina jobb. Trivselhus vd Andreas Ek säger att det är en nedgång på marknaden som ligger bakom nedläggningsbeslutet.

-Vi köpte de här fabrikerna för drygt ett år sedan, och då räknade vi med att marknaden skulle öka. Det var ett felbeslut, säger Andreas Ek.

-Vår försäljning är exakt densamma som den var för ett år sedan, men med de här två nya anläggningarna hade det krävts en större orderingång, som tyvärr har uteblivit, säger han.

De båda fabrikerna i Åseda och Klöverfors i Uppvidinge kommun har tillsammans 43 anställda. När verksamheten läggs ner om ett par månader kommer samtliga 33 kollektivanställda att förlora sina jobb. Fem av de tio tjänstemännen får nya jobb på andra håll i koncernen.

I nästa vecka inleds MBL-förhandlingar med de fackliga företrädarna.

Orsaken till att Trivselhus, med huvudkontor i Korsberga söder om Vetlanda, lägger ner de två fabrikerna i Uppvidinge, är alltså att orderingången blivit mindre än väntat. Marknaden har gått ner med 30 procent, enligt vd Andreas Ek. Han säger att det är tråkigt att behöva lämna det här nedläggningsbeskedet till de anställda. Samtidigt öppnar han för att det kan bli verksamhet i de två fabrikerna igen om marknaden vänder.

-Vi har inte tänkt att de här anläggningarna ska förfalla, utan vi kan förhoppningsvis så snart som möjligt dra igång verksamheten igen, säger Andreas Ek, vd för hustillverkaren Trivselhus.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista